Letnji problemi toplana

Bez autora
Jul 08 2010

Leto nije donelo poboljšanje finansijskog stanja u toplanama u Srbiji. Dug za potrošeni gas i mazut, u protekloj grejnoj sezoni, premašuje 10 milijardi dinara.Po završetku grejne sezone, većina toplana odobrila je preduzećima i domaćinstvim da dug za grejanje plate u osam rata. Međutim, ni to ne pomaže, pa je prinudna naplata jedino rešenje. Prioritet su najveći i dugogodišnji dužnici. Najteže je sa stambenim zgradama, gde je gotovo nemoguće isključiti dužnike.

Letnji problemi toplanaDug za potrošeni gas i mazut u protekloj grejnoj sezoni premašuje 10 milijardi dinara. U toku je remont, tako da nema novca za plaćanje energenata. Pored pisanja tužbi u Toplanama su pojačali i isključenja dužnika.

Leto nije donelo poboljšanje finansijskog stanja u toplanama u Srbiji. Dug za potrošeni gas i mazut, u protekloj grejnoj sezoni, premašuje 10 milijardi dinara. Po završetku grejne sezone, većina toplana odobrila je preduzećima i domaćinstvim da dug za grejanje plate u osam rata.

Međutim, ni to, kažu, ne pomaže, pa je prinudna naplata jedino rešenje. Prioritet su najveći i dugogodišnji dužnici. Najteže je sa stambenim zgradama, gde je gotovo nemoguće isključiti dužnike.

Direktor toplane u Pirotu Radovan Nikolić kaže da, u tom gradu, ima oko pedesetak korisnika koji duguju više od 6,5 miliona dinara i da je, pored utuženja, nemoguće, za sada, naplatiti to dugovanje.

"Na drugoj strani, nemoguće je u tim stanovima blindirati radijatore i isključiti ih, jer je to jednostavno posebna procedura ulaska u stan i svoje pravo možemo ostvariti samo preko suda", kaže Nikolić.

U "Beogradskim elektranama" idu i korak dalje. U opomenama, upozoravaju neplatiše da im ubuduće neće garantovati kvalitet grejanja i da neće slati ekipe u slučaju kvara. Desetak toplana ima i dodatni problem - hoće li moći da zimus pozajmljen mazut vrate robnim rezervama.

"U obavezama toplana stoji da se količine mazuta koje su povučene iz robnih rezervi vrate do kraja sledeće godine. I mislim da će jedan deo toplana deo rezervi vratiti do kraja godine, a onaj ko ne može, moraće do kraja naredne", kaže Milovan Lečić, predsednik UO Udruženja toplana Srbije.

U toplanama kažu da je, zbog kursnih razlika i skupih energenata, i poskupljenje grejanja neizbežno.

Od 57 toplana, 24 je već povećalo cene, a 10 je u proceduri. Iako je u ovoj godini država odobrila poskupljenje grejanja za šest odsto, u većini toplana povećanje je 10 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik